Ontvang onze nieuwsbrief

Beste buut voor Fries: verleng de Elfstedentocht tot in de Noordoostpolder

Uit: De Stentor /

 

De Elfstedentocht verlengen in de Noordoostpolder. Hoe leuk is dat? Johan Oenema kreeg met zijn ludieke verhaal zaterdagavond de handen op elkaar in Kraggenburg en mag zich nu de Flevozwammer van het jaar noemen.

 

Zeven ‘buutredners‘ waren dit jaar van de partij bij Gezwam rond de Dam, het cabarteske festival in Kraggenburg voor de 28ste keer werd gehouden. Met zeven toppers en twee typetjes die er bovenuit staken, werd het lastig kiezen voor de jury, vertelt Jordy van der Ploeg van de organiserende carnavalsvereniging Zotte Leeuwkes. ,,De jury koos uiteindelijk voor Johan Oenema, maar de zaal dacht daar anders over. Ik moet ook zeggen: Sjoerd zat ook wel heel goed in zijn typetje.’’

 

Jap Joris Engelbert van Bevervoorten

De zaal koos voor Sjoerd van Vilsteren. Als Jap Joris Engelbert van Bevervoorten zette hij een student neer die in de gevangenis was beland. Een korpsbal die vertelde over zijn avonturen in dronkenschap langs de dorpen van de Noordoostpolder. De jury van het Flevolands Kampioenschap Buutreednen moest even dubben over wie de winnaar moest worden en besloot uiteindelijk Johan Oenema uit te roepen tot beste zwammer van Flevoland. Met zijn typetje Oane Slaet nam Oenema het publiek mee naar de Elfstedentocht die nog langer moet worden dan die al is. Met een verlenging in de Noordoostpolder dus.

 

Oenema haalde de prijs op in een provincie waar hij zelf niet eens woont. Hij komt uit het Friese Tzummarum en speelt in een van de twee blaaskapellen die het evenement in Kraggenburg al jaren opleuken. Toen hij hoorde dat zijn broer Jeldert uit Biddinghuizen op de deelnemerslijst voor dew editie van 2020 stond, gaf ook Johan zich op. ,,Dit was voor hem de kans in dezelfde wedstrijd te staan als zijn broer. Zo vaak krijg je die niet’’, zegt Van der Ploeg daags na het feest bij HCR Van Saaze.

Gezwam rond de Dam trok dit jaar zeker 700 bezoekers. Een deel daarvan keek live naar de deelnemers in een ton op het podium, maar dit jaar kon publiek ook via beeldschermen in een andere zaal kijken naar het evenement. Dat sloeg aan, zag Van der Ploeg. ,,Misschien dat we daar volgend jaar nog meer mee gaan doen.’’

 

 

 

 

Gezwam live volgen

Zoals eerder is vermeld zal Omroep Flevoland dit jaar het evenement niet live uitzenden op televisie.

Wel ondersteunen zij ons in het verzorgen van een live stream op Youtube!

Hierdoor is het voor de thuisblijvers (en vakantieganger natuurlijk) alsnog mogelijk om vanaf de bank mee te kijken.

 

Zaterdagavond zal de stream live gaan, maar tot die tijd kunt u zich vast abonneren op ons Youtube kanaal en een melding instellen.

Zie hiervoor de link hieronder.

 

Ook zal dit jaar de grote zaal van Van Saaze omgetoverd worden tot mini-feesttent!

De herkenbare slingers zullen er hangen en er zal een projectiescherm staan van maar liefst 3 meter breed!

Des te meer reden dus om gewoon naar Van Saaze te komen.

 

Bent u de zaterdag verhinderd?

Omroep Flevoland zal zondag 16 februari overdag de gehele dag tot 17.00 uur het Gezwam in carrousel draaien.

 

De zaal is vanaf 19:00 geopend, het programma start om 20:00.

Entree: €15,00

Er kan betaald worden met pin.

 

Ons Youtube kanaal vindt u hier, of u opent onderstaande video.

 

 

Debutanten en Friezen tijdens Gezwam rond de Dam

Op zaterdag 15 februari gaat het weer gebeuren; het Flevolands Kampioenschap Buutreednen, oftewel het Gezwam rond de Dam in Kraggenburg. Voor de 28e keer organiseren de Zotte Leeuwkes dit grootse carnavalsevenement van Flevoland, daar waar gezelligheid, plezier, vermaak en lol samenkomen. Ook dit jaar beloofd het weer een spektakel te worden met zwammers van diverse pluimage.

 

Staande in een ton, mogen de zwammers maximaal 11 minuten het publiek vermaken met een grappen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zij zullen onderling de strijd aangaan om te bepalen wie zich de “Flevozwammer 2020” mag noemen. Maar bovenal staat het vermaken van het publiek voorop. Het publiek in de zaal, maar zeker ook de kijkers thuis, want ook dit jaar kan het evenement live gevolgd worden, ditmaal via de website van de Zotte Leeuwkes

De titel wordt dit jaar verdedigd door Nick Schuttenbeld uit Rutten. Als jonge debutant wist hij de titel van Flevozwammer 2019 te bemachtigen. Dit jaar mag hij de spits afbijten, als een van de meest “ervaren” buutreedners, want editie 2020 bestaat naast Nick alleen maar uit debutanten. Ervaren in het bezoeken van het gezwam is Sjaak Bakker, deze trouwe bezoeker uit Emmeloord gaat het gezwam nu als deelnemer meemaken. De eer van Kraggeburg wordt dit jaar verdedigd door Wout van Keulen. De vaste “tapper” van het evenement, moet nu uit een ander vaatje tappen om het publiek te vermaken. Sjoerd van Vilsteren zorgt er met zijn debuut voor, dat vast jurylid en tevens moeder Marijke van Vilsteren dit jaar een ander plekje krijgt in de zaal. Niet achter de jurytafel, maar tussen het publiek. Peter Paul Frijlink zorgt ervoor dat “De Buut van Creil” dit jaar naar Kraggenburg komt, voor het eerst in 28 jaar!

 

Maar zijn ze allemaal opgewassen tegen het interregionale geweld? Maar liefst 2 van oorsprong Friezen betreden het strijdtoneel. Deze 2 friezen zijn ook nog eens broers en grote liefhebbers van het gezwam. De broers Johan en Jeldert Oenema zullen deze editie van het gezwam kleur en dialect geven!

 

Alle zwammers zullen hun kunsten moeten laten zien aan een deskundige jury die zal bepalen wie zich Flevozwammer 2020 mag noemen. De jury staat dit jaar onder leiding van loco-burgemeester Wiemer Haagsma. Hij wordt ondersteund door onze debutante in de jury Marian Henselmans, ere-lid Jan Dekkers, comedian Imko Karperien en buutreedner Robert van Loenhout.

 

De avond wordt muzikaal ondersteund door de blaaskapel De Meneamer Feintjes en De Utlopers. Zij zullen de sfeer in de zaal tot grote hoogte brengen. Deze beide kapellen behoren tot de top in Nederland.

 

Het Gezwam rond de Dam is uitgegroeid tot het grootste carnavalsevenement in de regio. In 2019 waren er meer dan 700 bezoekers. Dit jaar zal het evenement live worden uitgezonden via het youtube kanaal van De Zotte Leeuwkes.

Het evenement vindt plaats in het Hol der Zotte Leeuwkes, HCR van Saaze te Kraggenburg. Aanvang van het programma is om 20:00 uur, zaal is open vanaf 19:00. 

 

Inschrijving Gezwam 2020 geopend

Word jij de Flevozwammer 2020?

 

Het is de 11e van de 11e geweest, dus start de inschrijving voor het grootste carnavalsfeest van Flevoland, namelijk het Gezwam rond de Dam. Welke buutreedner wordt de Flevozwammer van 2020? Iedereen uit Flevoland kan zich inschrijven om mee te doen met dit bijzondere carnavalsevenement dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 15 februari 2020.

 

De organisatie zoekt elk jaar 6 tot 8 deelnemers die mee willen doen aan het grootste carnavalsevenement van Flevoland. Humor en goede verbale kwaliteiten zijn hiervoor goede eigenschappen om een enthousiaste zaal van 700 mensen te boeien. 

 

Deelnemers mogen maximaal 11 minuten, staande in de ton, de zaal vermaken met ludieke grappen. In een bijzonder gezellige zaal met fantastisch publiek is het de uitdaging de lachers op de hand te krijgen. Een deskundige jury zal bepalen wie er met de eerbare titel van Flevozwammer vandoor gaat.

Ben jij die grappenmaker, verhalenverteller, lolbroek en expressieve persoonlijkheid die het aandurft? Neem dan contact met ons op. Met deelname ding je mee naar de eerbare titel van Beste Flevozwammer 2020 . Dit jaar zullen de dweilorkersten De Utlopers uit Sneek en de De Menaemer Feintsjes de artiesten muzikaal ondersteunen. Een ieder kan zich aanmelden voor 31 december 2019 bij de organisatie. Stuur daarvoor een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Flevozwammer 2019: Nick Schuttenbeld

 

Flevozwammer-2019