Coming Up

Geen evenementen

Ontvang onze nieuwsbrief

Jaap Veldhuis Flevozwammer 2016

 

In een wederom afgeladen HCR van Saaze, heeft debutant Jaap Veldhuis uit Kraggenburg de titel Flevozwammer 2016 veroverd. Daarnaast wist hij ook beslag te leggen op de publieksprijs. 

 

Klik hier voor de foto's (gemaakt door Louise Mars)

Klik hier om de buuts terug te zien

 

 

Picture1

 

Het was alweer de 24e editie van het Flevolands kampioenschap Buutreednen, genaamd Gezwam rond de Dam. Carnavalsvereniging De Zotte Leeuwkes mochten meer dan 700 bezoekers ontvangen. Het evenement werd tevens live uitgezonden door Omroep Flevoland.

 

De winnaar van vorig jaar, Cock Droog, bijtte de spits af met zijn typetje Mohammed KokToch. Als vluchteling aangekomen in de Noordoostpolder, zocht hij werk en onderdak in de polder. In een vloeiende betoog werden diverse personen in de polder weer op de hak genomen. Hans Veenhuis was als tweede aan de beurt met zijn alter ego Flip Fluitketel. Zijn buut was aangepast aan de jongste ontwikkelingen in de polder, en met humor bracht Flip zijn eigenaardigheden onder de aandacht. De derde zwammer was tevens de 1e debutant van de avond, Johan Koomen uit Ens. Met zijn type burgermeester Aucke van der Werff, hield hij een enerverende actuele buut, waar de kwaliteit van afspatte. De eerste Kraggenburg en ook debutant was Jaap Veldhuis. Als Groningse schaliegas-boorder alias Kees van der Weerd, hield hij niet zo nauw met de tegenstanders van schaliegas. Zijn buut werd door de jury en publiek als beste beoordeeld. 

 

Als 5e zwammer trad Johnbert Dijker, wederom debutant, in de ton. Met zijn type Berco Harcman de boswachter had hij voornamelijk last van teken in het bos. Voor hem reden om maar het hele bos te kappen. Een prachtige, originele buut. De 6e zwammer was Gommert Lindenbergh uit Emmeloord. Als duitse soldaat van de tweede wereldoorlog, genaamd Heinrich H. aus Wuppertal had hij zo zijn eigen visie op de gebeurtenissen in de polder. De afsluiter van de avond was Sietse Broekema. Met zijn buutpersoonlijkheid -Janus- wist hij het publiek te boeien met zijn huwelijkse beslommeringen.

 

Het bezoekers en zwammers werden ook dit jaar weer in de sfeer gebracht met de twee beste dweilorkesten van Nederland, de Utlopers en de Feintsjes. Maar liefst 6 uur lang dweilde de zaal mee met de beste muziek. 

 

Volgende jaar vindt het Gezwam rond de Dam plaats, traditiegetrouw een week voor Carnaval, namelijk op zaterdag 18 februari 2017.