Coming Up

Geen evenementen

Ontvang onze nieuwsbrief

26e editie Gezwam rond de Dam vol spektakel

Op zaterdag 3 februari gaat het weer gebeuren; het Flevolands Kampioenschap Buutreednen, oftewel het Gezwam rond de Dam in Kraggenburg. Voor de 26e keer organiseren de Zotte Leeuwkes dit grootse carnavalsevenement van Flevoland, daar waar gezelligheid, plezier, vermaak en lol samenkomen. Ook dit jaar beloofd het weer een spektakel te worden met zwammers van diverse pluimage.

 

Staande in een ton, mogen de zwammers maximaal 11 minuten het publiek vermaken met een grappen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zij zullen onderling de strijd aangaan om te bepalen wie zich de “Flevozwammer 2018” mag noemen. Maar bovenal staat het vermaken van het publiek voorop. Het publiek in de zaal, maar zeker ook de kijkers thuis, want dit jaar zendt Omroep Flevoland het evenement uit via internet en TV.

 

Flevozwammer 2017: Marlou Bols

 

De titel wordt dit jaar verdedigd door Marlou Bols uit Luttelgeest. Zij was vorig jaar de allereerste deelnemer uit Luttelgeest en ook nog de eerste vrouwelijke winnaar uit de historie van het Gezwam rond de Dam. Net als vorig jaar neemt zij het op tegen haar zwager Jaap Veldhuis uit Kraggenburg. Ook van de partij is de “oudste” Flevozwammer, Hans Veenhuis uit Emmeloord, die al zijn eerste stappen in de ton zette in 1994. Ook de ervaren krachten Guus Loman uit Rutten (Flevozwammer van 2007 en 2011) en Robert van Loenhout uit Ens zullen het publiek met hun kenmerkende humor vermaken. Als debutant wordt Rene Willemsen uit Emmeloord verwelkomt. Deze “droogpier” gaat na jaren zijn grootste wens in vervulling brengen, 11 minuten vermaak bieden vanuit de beroemdste ton van Flevoland.

 

Alle zwammers zullen hun kunsten moeten laten zien aan een deskundige jury die zal bepalen wie zich Flevozwammer 2017 mag noemen. De jury staat dit jaar onder leiding van loco-burgemeester Wiemer Haagsma. Ook zullen onze vaste juryleden Marijke van Vilsteren en Jan Dekkers hun oordeel vellen. Beroepscomedian Hassan el Rahaui en ervaringsdeskundige Sietse Broekema maken de jury compleet.

De avond wordt muzikaal ondersteund door de blaaskapel De Meneamer Feintjes en De Utlopers. Zij zullen de sfeer in de zaal tot grote hoogte brengen. Deze beide kapellen behoren tot de top in Nederland.

 

Het Gezwam rond de Dam is uitgegroeid tot het grootste carnavalsevenement in de regio. In 2017 waren er meer dan 700 bezoekers. Dit jaar zal het evenement live wordt uitgezonden door Omroep Flevoland op TV en internet.

Het evenement vindt plaats in het Hol der Zotte Leeuwkes, HCR van Saaze te Kraggenburg. Aanvang van het programma is om 20:00 uur, zaal is open vanaf 19:00. Entree is 12,50 euro. Zorg dat u op tijd aanwezig bent.